Улаанбаатар
Таныг удаанаар ҮХЭЛД хүргэж буй ХООЛ ХҮНС
9 өдөр

Таныг удаанаар үхэлд хүргэх эрсдэлтэй хоол хүнсний мэдээллийг “healthyandpretty.com” сайт мэдээлжээ.

 

ЭЛСЭН ЧИХЭР

 

 

Та эрүүл мэндийнхээ төлөө элсэн чихэрнээс татгалзаарай. Элсэн чихэр чихрийн шижингээр өвчлөх магадлалыг нэмэгдүүлдэг. Мөн үрчлээ үүсгэж, таргалалт, шүд хорхойтуулдаг. Та элсэн чихрээс татгалзаж, эрүүл мэндээ хамгаалаарай. Мөн хөгшрөлтийг түргэсэгдэг байна.

 

УТСАН МАХ

 

 

Утсан мах байнга хэрэглэх нь ходоодны үйл ажиллагаанд сөргөөр нөлөөлдөг байна. Улмаар ходоодны шархлаа үүсгэж, та насан туршдаа хүссэн зүйлээ идэж чадахгүйд хүрнэ.

 

ОЛИВЫН ТОС

 

 

Дэлхийн ихэнх орон оливын тосыг сайн хэмээж, хүнсэндээ өргөн хэрэглэдэг. Гэтэл эрүүл мэндэд сайн гэгддэг уг тос хорт хавдар үүсгэдэг байна. Мөн зүрх судасны өвчин таргалалт үүсгэдэг болохыг тогтоожээ.

 

ТҮРГЭН ХООЛ

 

 

Түргэн хоолноос татгалзах хэдэн мянган шалтгаан бий. Та түргэн хоолыг байнга хэрэглэдэг бол таны эрүүл мэнд ихээхэн хохирол амссан гэсэн үг.  Түргэн хоол хорт хавдрын эрсдлийг нэмэгдүүлдэг байна.  

 

ШАРСАН ТӨМС

 

 

Бүх шарсан төмсөнд акриламид гэх аюултай бодис агуулдаг. Энэхүү бодис ходоод, хөх, түрүү булчирхай, шулуун гэдэсний хорт хавдрын эрсдлийг нэмэгдүүлдэг.

 

СОГТУУРУУЛАХ УНДАА

 

 

Архи хэрэглэдэг хүмүүсийн дотор эрхтэн тун муу байдаг. Дэлхийд өдөрт амиа алдаж буй нийт иргэдийг 10 хувь нь архины улмаас хорвоогийн мөнх бусыг үзүүлдэг байна.

 

Б.Дэлгэрцэцэг 

Shuud.mn
Сонин хачин
LOL:
UDAHGUI SHAALTSAJ BOLOGUI UHNE GEJ SHAANA
2018-09-16
юм идвэл үхнэ, идэхгүй бол бүр хурдан үхнэ
2018-09-16
зочин:
Япончууд оливын болон наранцэцгийн тос хэрэглэсээр урт насалж байна.Архи уудаг бөбөөчид ямарч өвчин хэлэхгүй үхэхгүй амьдарсаар байна.
2018-09-15
зочин 2:
Бөбөөчид ч арай юу юм бэ. тэд нар чинь цөм үхээд дараагийн адилхан үе нь гарч ирээд бид нарт л адилхан харагдаад удаан амьдраад байгаа юм шиг харагдаад байгаан
зочин:
эдгээрийг идсэн идээгүй удаанаар хөгширч үхэлд хүрнэ л дээ, итали хүмүүс их өндөр насалдаг олив тос хэрэглээд их удаанаар хөгширч үхэлд хүрч байгам гэж ойлголоо
2018-09-15
oliviin tosiig yagaad muu gesen yum bol??? gehdee oliviin tosiig halaaj hool huurahad heregledeggui shuu humuusee zövhön huitneer hereglenesalat hutgahad gm...
2018-09-15
Хувийн зүгээс мэдээлэл оруулахад бид дэлгүүрээс хүнсээ авахдаа огноо, найрлагыг нь шалгаж хэвшмээр байна. Тэгээд тухайн хүнсний найрлагад чихрийн агууламж, давс, нөөшлөгч болон будагч бодисууд хэр их орсныг хянана. Манайхны үйлдвэрлэсэн зарим хүнсэн дээр маргаашийн нөгөөдрийн он сар байж гайхаш таслах явдал түгээмэл. Хэт эмзэг хүмүүс бол бараг байран дээрээ солиорч мэдэхээр. Сүүлийн үед бид шарсан махны солонгос амтлагч маш их хэрэглэдэг болжээ. Найрлагад нь нөгөөх л эрдэнэшишийн сироп, фруктозын өндөр агууламж явж байдаг. Энэ талаара хятад мөөгний жан бараг хор багатай байх. Хүүхэд чинь өдөр бүр мөхөөлдөс, ундаа, резин болон иштэй чихрээр улждаг бол ерөөсөө л өвчлөхөд ойрхон байна гэсэн үг. Элсэн чихэр, давс, өөх бол бидний амны уншлага болсон шиг 3 цаган хор биш юм байна. Өөх тархины өөхлөгийн хэвийн байдлыг хангаж нэг ёсондоо тархийг тослогч болдог юм байна. Давс хэрэглэснээр бидний биеийн ус электролизын байдалд орж цахилгаан цэнэгийн үйлчлэлд суурилдаг булчин шөрмөс маань хэвийн ажиллах боломж бүрддэг аж. Элсэн чихрийг тааруулж хэрэглэснээр бид цусан дахь сахарыг тогтмол барих нь. Гол нь эдгээрийг тааруулж хэрэглэх л хэрэгтэй. Бид нэг үеэ бодвол амьдрал дээшилсэн учир эдгээрийг өдөр тутамдаа хэтрүүлэн хэрэглэж байгаагаа анзаарахаа байжээ. Манийг багад чихэр нүдний гэм байлаа. Ер нь юм бүхэн ховор хомс байсан даа. Одооны хүүхдүүд л чихрээр гулгидаг, томчууд нь газар хөл тавихаа байжээ. Гэсэн мөртөө Рио Тинтог хөөж гаргана гээд л сүгсэлзэцгээх юм. Мэдэхгүй юм. 90-ээд онд бид юун алт, нүүрс, юун гадны хөрөнгө оруулалтыгн хөөх манатай л байсан даа. Зөвхөн хоол л ярьцгаадаг асан санагдана. Аа тийм бүгдээрээ хийх юмгүй болохоор алтан цөгц, Дэшцэрэн, Дашбалбар, харь гариг маригхан л ярьж бор хоногийг өнгөрүүлдэгсэн. Тэр нь үнэн эсэх нь хамаагүй. Ярих л чухал. Нөгөөдүүл нь ч дүрдээ сайн орж байсан даа.
2018-09-14
Тэр үеийн монгол оргүй болсныг бид зүгээр л идээ ундаанаасаа харж болж байна. Юу олдсоноо идэх биш тэрийг идвэл яах бол, энийг уувал зүгээр байгаа гэх мэтээр ядаж л сонголттой болжээ. Энэ бол минийхээр их том дэвшил. Уг нь 30 хүрэхгүй жилийн өмнөхөн юм шүү дээ. Бид зуны урин цагт боох, хорхоглохыг харин ч нэг үзүүлж өгдөг түмэн юм. Энэ муу юм биш. Дураараа зулж л бай. Гол нь шарсан хуурсан хоолны хорт найрлага нь биед бүрэн шингэхээс сэргэмжилж бай. Угсруулан ихээр идэх, спиртийн агууламжтай ундаа өмнө ба хойно нь хэрэглэхгүйг хичээ. Спирт маш сайн уусгагч бодис учир тэр бүх идсэн хоолны хорыг шингээн цусанд дамжуулдаг юм байна. Тэхээр хагас дутуу ч гэсэн хорны зарим нь түргэн гадагшилж байх нь сайн. Эрх чөлөөт ардчилсан нийгэмд аливаа хүний идэх ба уух эрхийг хэн ч цагдах эрхгүй. Гэхдээ бидний амьдралын хэвшил өөрчлөгдөж буйг анзаар. Бид нүүдэлчнээсээ аажмаар иргэншил рүү шилжиж байна. Бид малаа хариулаад л элдэв "Толгойн" талаар санаашрах шаардлагагүй дэгдэж явжээ, өмнө нь. Гэтэл одоо бид байрандаа суугаад хортой хоргүй хамаагүй, аливаа хүнсийг тааваараа зооглохоос гадна "олон толгойн" дунд цэц булаацалдаж суудаг амьдралын хэвшилтэй болж ирж байна. Гол нь бид хэвтэх суух дадалтай болж байгааг анзаарагтун. Машинаар явж байгаа чинь хагас хэвтэж байгаа янз шүү дээ. Ингээд бүгдээрээ адилхан ганц толгойт булчингаа хөгжүүлэх хэвшилтэй болсон. Бидэнд дутагдаж буй юм зохиомол хөдөлгөөн. Дасгал. 7 хоногт 3-4 өдөрт 15 минут дороо гүйж, 30 орчим минут биеийн ерөнхий хөгжлийн дасгал хийж хэвшсэнээр бид энэ сул талаа арилгаж болно. Энд нэг их зардал, цаг хугацаа орохгүй. Фитнес явахгүйгээр гэртээ амжуулж болно. Хятадын Тай Чи, Цыгунь бол маш их үр дүнтэй дасгал юм шүү дээ. Өөр олон орны амьсгалын болон хөгжлийн дасгалууд бий. Гол нь бид суурин амьдралын өөрт тохирох зөв дадлыг олох л чухал байна.
12. Цагаан талх, цэвэршүүлж баяжуулсан гурил, манайхаар дээд гулир. Гурилыг цагаан болгохын тулд ашигласан химийн элементүүд нь хортой бас гурилыг нарийн дамжлагаар баяжуулах явцад хэрэгтэй бодисууд гээгддэг юм байна. Оронд нь 2-р гурил, бүхэл үрийн гурил, бүхэл үр буюу шар будаа, гурвалжин, хөц будааг сонгоорой. 13.Үнээний сүү цагаан идээ. Сүүний лазтозыг аливаа хүн нас ахих тутам бүрэн боловсруулж дийлэхгүй болдог гэж байна. Хоол шингээх чадвар буурч элдэв өвчлөлд боломж олгодог гэнэ. Бидэнд олддогсон бол алмондын сүү, кокосын сүү уухыг зөвлөж байна. 14. Шарсан мах. Гадуур худалдааны шарсан махыг бэлтгэхдээ ихэвчлэн химийн найрлагаар баяжсан амтлагч хэрэглэдэг тул хорт хавдрын эрсдлийг нэмэгдүүлдэг гэнэ. Үүний оронд гэртээ шарж ид, амтлагчдаа розмари хийхийг зөвлөжээ. 15. Тамирчдын хэрэглэдэг энергийн хоол. Элсэн чихрийн агууламж өндөр, өөр үүнтэй адилтгах хор нөлөөтэй эрдэншишийн сироп, фруктозын өндөр тун агуулдаг гэнэ. 16. Бүх төрлийн түргэн хоол. Химийн найрлагатай амтлагчууд, нөөшлөгч, өнгө оруулагчаар дүүрэн хүнс гэнэ дээ. Тэр чигээрээ өвчлөлийн уурхай. 17. Улаан буудай оржээ. Буудайнд их хэмжээгээр агуулагддаг нүүрс ус нь цусан дахь сахарыг ихэсгэснээр үүнийг хянах инсулин дааврыг бие маш ихээр ялгаруулж эхэлдэг гэнэ. Нойр булчирхай инсулиныг хянаж чадахаа болиод ирэнгүүт бие инсулинд тэсвэртэй болж ирдэг гэнэ. Үр дүнд нь чихрийн шижин өвчтэй болох нь. Бас зүрх судасны өвчлөл, цусны даралт. Оронд нь бүхэл үр буюу гурвалжин, шар, хөц будаа хэрэглэ. Бүхэл үрийн гурил. 18. Хүүхдүүдэд сүүнд найруулж өгдөг өглөөний хоол. ГМО агуулсан хүнс, бас элдэв химийн бодисоор баян. 19. Бүх төрлийн жүүс. Элсэн чихрийн найрлага маш өндөр, химийн амт үнэр оруулагч, нөөшлөгчөөр баян. Гэртээ найруулж уу. 20. Давс. Тохируулж хэрэглэ. Нэг хүнд өдөрт 3 гр-аас ихгүй. Огт хэрэглэхгүй байж болохгүй. Давс нь цусны даралтыг барихаас гадна булчингийн ажиллагааг хангах хүчин нөхцөл нь юм байна. Хэт их хэрэглэвэл даралт ихсэх болон бусад аюул авчирна.
2018-09-14
Тэр сайт дээрээс мэдээллийг олж үзлээ. 20 хүнсний жагсаалт гаргаж эдгээрийг удаан хэрэглэснээр аливаа хүн бүх төрлийн хорт хавдар, чихрийн шижин, зүх судасны өвчлөлөөр өвдөх өндөр магадлалтай гэжээ. Тухайн хүнс бүрт хор нөлөөг тайлбарлаад эдгээрийн оронд хэрэглэж болох сонголтуудыг санал болгосон юм байна. Жишээ нь ургамлын тос бол генийн өөрчлөлттэй хүнс учир эрүүл мэндэд хортой гээд оронд нь оливын тос, авакодагийн тос, кокосын тос хэрэглэхийг зөвлөсөн байна. 1-рт лаазалсан улаан лооль буюу бидний мэдэхээр томат оржээ. Энэ нь давс, элсэн чихрийн агууламж өндөртэй юм байна. Үүнийхээ оронд шинэхэн улаан лоолийг миксердэж амтлаад хэрэглэхийг санал болгожээ. 2. Хийжүүлсэн ундаа. Будагч, нөөшлөгч бодисоор дүүрэн гэнэ. Үүний оронд гэртээ ориг жимсээ миксерээр няцлаад буцалгасан халуун усанд хийж уу. 3. Элсэн чихэр. Хэт их хэрэглэх нь аюултай гээд бага багаар эсвэл өөр эх үүсвэр, зөгийн бал, жимс хэрэглэж болно гэжээ. Өдрийн тун 30-40гр-аас ихгүй байх ёстой. 4.Боловсруулсан махан бүтээгдэхүүн. Хиам, гахайн утсан мах, зайдас. Маш аюултай гээд хүүхдийн сурах чадварт нөлөөлж зан араншингийн өөрчлөлтөнд оруулдаг гэнэ. Гэртээ ориг махыг амтлан бэлтгэж болно. 5. Ургамлын тос. Рапс, наранцэцгийн тос. Гмо агуулсан. Транс тос агуулдаг. Цэвэршүүлсэн бол бүр хэрэггүй. 6. Маргарин буюу бидний нэрлэдэгээр масло. Тэр чигээрээ транс тос, хидрогенжүүлсэн буюу ус төрөгчөөр баяжуулсан тос. Хиймэл тос гэсэн үг. Тэр чигээрээ хор. Ядаж зөөхий, цөцгий идвэл арай дээр юмуу. 7. Хотдогийг тусгайлан оруулжээ. "Халуун нохой" бол тамхинаас дор гэнэ. 8. Бүх төрлийн чипс. Ерөөсөө хорт хавдрын эх үүсвэр. Гэртээ төмсөө нимгэн хэрчээд зууханд шарж идэж болно. 9. Салатны амтлагчууд, майонез. Химийн найрлага асар өндөр. Оронд нь Итали жан /balsamic vinegar/, нимбэгний шүүс, алимны цуу, оливын тос хэрэглэ гэнэ дээ. 10. Чихэр орлуулагч. /aspartam, neotam/ Маш хүчтэй химийн найрлагатай. Элсэн чихрийг хэрэглэснээс долоон дор. Оронд нь чихрийн сироп, агч модны сироп, зөгийн бал аюулаар бага. 11.Архи.
2018-09-14
12. Цагаан талх, цэвэршүүлж баяжуулсан гурил, манайхаар дээд гулир. Гурилыг цагаан болгохын тулд ашигласан химийн элементүүд нь хортой бас гурилыг нарийн дамжлагаар баяжуулах явцад хэрэгтэй бодисууд гээгддэг юм байна. Оронд нь 2-р гурил, бүхэл үрийн гурил, бүхэл үр буюу шар будаа, гурвалжин, хөц будааг сонгоорой. 13.Үнээний сүү цагаан идээ. Сүүний лазтозыг аливаа хүн нас ахих тутам бүрэн боловсруулж дийлэхгүй болдог гэж байна. Хоол шингээх чадвар буурч элдэв өвчлөлд боломж олгодог гэнэ. Бидэнд олддогсон бол алмондын сүү, кокосын сүү уухыг зөвлөж байна. 14. Шарсан мах. Гадуур худалдааны шарсан махыг бэлтгэхдээ ихэвчлэн химийн найрлагаар баяжсан амтлагч хэрэглэдэг тул хорт хавдрын эрсдлийг нэмэгдүүлдэг гэнэ. Үүний оронд гэртээ шарж ид, амтлагчдаа розмари хийхийг зөвлөжээ. 15. Тамирчдын хэрэглэдэг энергийн хоол. Элсэн чихрийн агууламж өндөр, өөр үүнтэй адилтгах хор нөлөөтэй эрдэншишийн сироп, фруктозын өндөр тун агуулдаг гэнэ. 16. Бүх төрлийн түргэн хоол. Химийн найрлагатай амтлагчууд, нөөшлөгч, өнгө оруулагчаар дүүрэн хүнс гэнэ дээ. Тэр чигээрээ өвчлөлийн уурхай. 17. Улаан буудай оржээ. Буудайнд их хэмжээгээр агуулагддаг нүүрс ус нь цусан дахь сахарыг ихэсгэснээр үүнийг хянах инсулин дааврыг бие маш ихээр ялгаруулж эхэлдэг гэнэ. Нойр булчирхай инсулиныг хянаж чадахаа болиод ирэнгүүт бие инсулинд тэсвэртэй болж ирдэг гэнэ. Үр дүнд нь чихрийн шижин өвчтэй болох нь. Бас зүрх судасны өвчлөл, цусны даралт. Оронд нь бүхэл үр буюу гурвалжин, шар, хөц будаа хэрэглэ. Бүхэл үрийн гурил. 18. Хүүхдүүдэд сүүнд найруулж өгдөг өглөөний хоол. ГМО агуулсан хүнс, бас элдэв химийн бодисоор баян. 19. Бүх төрлийн жүүс. Элсэн чихрийн найрлага маш өндөр, химийн амт үнэр оруулагч, нөөшлөгчөөр баян. Гэртээ найруулж уу. 20. Давс. Тохируулж хэрэглэ. Нэг хүнд өдөрт 3 гр-аас ихгүй. Огт хэрэглэхгүй байж болохгүй. Давс нь цусны даралтыг барихаас гадна булчингийн ажиллагааг хангах хүчин нөхцөл нь юм байна. Хэт их хэрэглэвэл даралт ихсэх болон бусад аюул авчирна.
zoochin:
hamgiin sain tos olive bizdee
2018-09-14
зочин:
эдгээр зүйлийг идсэн идээгүй хөгширч өвчин тусаж үхжил таараа.
2018-09-14
Өлзий:
Их зөв зүйл бичжээ. Оливын тос нь их үнэтэй байдаг учир түүнийг хамгийн ихээр дууриалган найруулдаг байна. Европын холбоонд хамгийн их хуурамчаар үйлддэг болохыг тогтоосн гэдэг. АНУ-д манай хэдэн мэженер тосны үйлдвэрээр орж дээжээс нь 500г-г 29 ногооноор аваад гэртээ ирж гайхуулах гэтэл дэлггүрт ердөө 5 доллар хүрэхгүй үнэтэй байжээ. Манай дэлггүрт ямар тос зарагддаг нь ойлгомжтой. Бүгд хулхи, хоол биш хор тул огт бүү ав. Харин өөхөн тос болон шар тосыг гүйцэх аюулгүй тос байхгүй шүү. Манай эцэг өвгөд тэднийг идээд зуу насалдаг байсан тул айх аюулгүй. Дээр бичсэн 80, 9?-тэй хөгшид элсэн чихэрийг ердөө 40 наснаас л хойш хэрэглэж эхэлсэн тул түүний аюулгүй гэж огт болохгүй. Хүүхэд залуу их өвдөж байгаа нь чихэртэй их холбоотой.
2018-09-14
Шаа:
Жинхэнэ шаадаг пизда юу даа чи ХАХА өөхөн тос сайн гэж шаахын
Зочин:
За одоо өнөө алдартай оливын тос нь биш болж хувирлаа. Худлаа юм бичиж байх ямар хэрэг байнаа. Элсэн чихэр ихээр хэрэглэж ирсэн,хэрэглэсээр байгаа 83, 93 тай 2 буурал маань эрүүл саруул, (хөл нь л өвддөг) байна.
2018-09-14
zoochin:
hool hiihed huurahad hamgiin zugeer tos yagaad?
За оливын тос ч арай биш байхха. Эх сурвалжаа тавь, орчуулгадаа анхаар.
2018-09-14