Дэлхийн хамгийн үнэтэй гоёл чимэглэл
2023-03-04

Бүсгүйчүүд эртнээс нааш гоёл чимэглэлд шунан дурласаар ирсэн. Тиймдээ ч урлаачид хамгийн ховор нандин чулууг олж, хосгүй бүтээл гарган, асар өндөр үнээр үнэлсэн ч үнэ хаялцан авах хүн мундахгүй. Эдгээрээс дэлхийн хамгийн үнэтэй 17 гоёл чимэглэлийг танилцуулж байна. 


17 дугаар байр. "Цэнхэр зүрх" бриллиант 

Үнэ: 12,3 сая доллар  


 

15 дугаар байр. Ирвэс дүрст бугуйвч

Үнэ: 12,7 сая доллар 

Энэ бугуйвчийг  1952 онд Винзорийн гүнгийн ахайтан Уоллис Симпсонд зориулан Cartier Paris гоёл чимэглэлийн газар бүтээжээ.

 

15 дугаар байр. Маргад, очир эрдэнэс бүхий титэм 

Үнэ: 12,7 сая доллар 

1900 онд бүтээсэн Chaumet-ийн маргад, очир эрдэнийн энэ бугуйвч 500 карат.. 

 

14 дүгээр байр.Graff Vivid Yellow бөгж

Үнэ: 16,3 сая доллар 

 

13 дугаар байр. Ногоон очир эрдэнэ

Үнэ: 16,8 сая доллар 

12 дугаар байр. Cartier зүүлт 

Үнэ: 20 сая доллар 

Энэ хосгүй бүтээлийг 1912 онд бүтээж байжээ.

 

11 дүгээр байр. Chopard 201-Carat цаг 

Үнэ: 25 сая доллар

 

10 дугаар байр. "Виттельсбах" очир эрдэнэ

Үнэ: 26,5 сая доллар 

 

Есдүгээр байр. Хаттон-Мдивани зүүлт 

Үнэ:  27,4 сая доллар

Энэ зүүлтийг жадеит гэх чулуугаар хийсэн бөгөөд жадеит ногоон өнгөтэй, нэн ховор эрдэс юм. Үүнийг хаш чулуутай андуурах нь бий. Хашаас ялгаатай нь жадеит илүү хатуу, бат бэх бөгөөд өндөр үнэтэй байдаг аж.

 

Наймдугаар байр. "Харьцуулашгүй" нэрт очир эрдэнийн зүүлт

Үнэ: 55 сая доллар 


 

Долдугаар байр. Цэнхэр, ягаан очир эрдэнэ бүхий ээмэг

Үнэ: 57,4 сая доллар 

 

Зургадугаар байр. "Цэнхэр Оппенгеймер" очир эрдэнэ

Үнэ: 56,8 сая доллар 

 

Тавдугаар байр: Бүхэл алмазаар хийсэн бөгж

Үнэ:  70 сая доллар

 

Энэ бөгж дэлхийн хамгийн үнэтэй бгжнүүдийн нэг төдийгүй бүхэл алмазаар хийсэн гэдгээрээ хосгүй бүтээлд тооцогддог.

 

Дөрөвдүгээр байр: "Ягаан од" бөгж

Үнэ: 71 сая доллар
 

 

Гуравдугаар байр. Graff Diamonds-ийн "Тогос" энгэрийн зүүлт 

Үнэ: 100 сая доллар 

 

Хоёрдугаар байр. Уоллес Чаны "Цэцэглэж буй өв" зүүлт

Үнэ: 200 сая доллар 

 

Гоёл чимэглэлийн урлагийн нэн хосгүй бүтээлийг Хонконгийн гоёл чимэглэлийн зураач Уоллес Чан бүтээжээ. Тэрбээр энэ зүүлтийг бүтээхэд таван жил зарцуулсан аж.

 

Нэгдүгээр байр. Хоупийн алмаз

Үнэ: 250 сая доллар 

 

Зарим үнэлгээний мэргэжилтнүүд энэ алмазыг үүнээс ч илүү үнэтэй, 350 сая орчим долларын үнэ хүрнэ гэж үздэг. Энэ чулуутай холбоотой олон яриа бий. Тэдгээрийн нэг нь, Жан-Батист Тавернье гэх үнэт эдлэлийн ангууч Энэтхэгээс авчирсан гэх яриа юм. Хатан хааны гоёл чимэглэлийн дарханы гарт орсны дараа гараас гарт дамжин явсаар 1839 онд л анх удаа албан ёсны эзэнтэй болсон нь Генри Филипп Хоуп байжээ. Энэ алмаз хамгийн том алмазуудын тоонд багтдаг, 45,5 карат. 

 

Г.Бямбасүрэн

Shuud.mn
Сонин хачин
XIII зуунд Монголд айлчилсан Италийн П.Карпини, Францын В.Рубрук нарын удирдсан 2 өөр тандаачдын тэмдэглэж үлдээснээр тэр үеийн монголчуудын хоолны хэмжээ болон хооллох дэг нь: “Арван хүнд гэхэд дөнгөж хоёр хүнд мөчиг тачиг хүрэхээр хоол өгнө” /Карпини/ гэснээс үзвэл монголчууд тухайн үедээ (XIII зуун) европчуудаас 4-5 дахин бага хооллож бжээ. Монголчуудын өвлийн улирлын хоолыг: “Өвөлд арвайг няцалж нухаад устай буцалгаж, идэхээр бус шууд залгихаар болгоод өглөөд нэг хоёр аяга уугаад өдөржин юу ч идэхгүй явснаа орой нь жаахан мах идэж шөл ууна /Карпини/, “Бидэнд зөвхөн үдэш л хоол өгнө. Өглөө бол ямар нэгэн унд юмуу чимх амуу өгнө” /Рубрук/ гэснээс үзвэл өвөлд өглөө 1-2 аяга унд ууж, оройд ганц аяга махан хоол иддэг бжээ. Дулааны улирлын хоол нь: “Урин цагт ан авлаагүй бол зөвхөн цагаан идээгээр хооллоно /П.Карпини, В.Рубрук/, ”Монголчууд зунд гүүний сүү, айраг хэрэглэх учир өөр төрлийн хоолонд санаа тавихгүй” /Рубрук/ гэснээс үзвэл дулааны 9-н сард цагаан идээгээр дагнан хооллож бжээ. Ийм өчүүхэн бага хоолтой 13-р зууны Монголчуудын туулах чадвар ба тэсвэр тэвчээрийг үнэлэхдээ: “Монголчууд айхавтар тэвчээртэй бөгөөд ганц хоёр хоног юу ч идэж уугаагүй хирнээ өлсөж цангаж бгаа нь огт мэдэгдэхгүй” /Карпини/ гэжээ. 21-р зууны “соёл иргэншилт” иргэний хүнсний хэрэглээ бүдүүлэг гэгдэх 13-р зууны хүнийхтэй харьцуулахад “хэт балмад” гэж дүгнэж болохоор бна. Ийм нэг “балмад хэрэглээ”-г хангахын тулд дэлхийн хүмүүс жил бүр 56 тэрбум мал нядалж, АНУ дангаараа цаг бүр сая гаруй, жилд 9 тэрбум шувууны амь тасалж бна. Ийм “үрэлгэн, болхи сэтгэлгээ”-г өөрийг олоход хэцүү биз ээ
2023-03-06
XIII зуунд Монголд айлчилсан Италийн П.Карпини, Францын В.Рубрук нарын удирдсан 2 өөр тандаачдын тэмдэглэж үлдээснээр тэр үеийн монголчуудын хоолны хэмжээ болон хооллох дэг нь: “Арван хүнд гэхэд дөнгөж хоёр хүнд мөчиг тачиг хүрэхээр хоол өгнө” /Карпини/ гэснээс үзвэл монголчууд тухайн үедээ (XIII зуун) европчуудаас 4-5 дахин бага хооллож бжээ. Монголчуудын өвлийн улирлын хоолыг: “Өвөлд арвайг няцалж нухаад устай буцалгаж, идэхээр бус шууд залгихаар болгоод өглөөд нэг хоёр аяга уугаад өдөржин юу ч идэхгүй явснаа орой нь жаахан мах идэж шөл ууна /Карпини/, “Бидэнд зөвхөн үдэш л хоол өгнө. Өглөө бол ямар нэгэн унд юмуу чимх амуу өгнө” /Рубрук/ гэснээс үзвэл өвөлд өглөө 1-2 аяга унд ууж, оройд ганц аяга махан хоол иддэг бжээ. Дулааны улирлын хоол нь: “Урин цагт ан авлаагүй бол зөвхөн цагаан идээгээр хооллоно /П.Карпини, В.Рубрук/, ”Монголчууд зунд гүүний сүү, айраг хэрэглэх учир өөр төрлийн хоолонд санаа тавихгүй” /Рубрук/ гэснээс үзвэл дулааны 9-н сард цагаан идээгээр дагнан хооллож бжээ. Ийм өчүүхэн бага хоолтой 13-р зууны Монголчуудын туулах чадвар ба тэсвэр тэвчээрийг үнэлэхдээ: “Монголчууд айхавтар тэвчээртэй бөгөөд ганц хоёр хоног юу ч идэж уугаагүй хирнээ өлсөж цангаж бгаа нь огт мэдэгдэхгүй” /Карпини/ гэжээ. 21-р зууны “соёл иргэншилт” иргэний хүнсний хэрэглээ бүдүүлэг гэгдэх 13-р зууны хүнийхтэй харьцуулахад “хэт балмад” гэж дүгнэж болохоор бна. Ийм нэг “балмад хэрэглээ”-г хангахын тулд дэлхийн хүмүүс жил бүр 56 тэрбум мал нядалж, АНУ дангаараа цаг бүр сая гаруй, жилд 9 тэрбум шувууны амь тасалж бна. Ийм үрэлгэн, болхи сэтгэлгээг өөрийг олоход хэцүү биз ээ.
2023-03-06
XIII зуунд Монголд айлчилсан Италийн П.Карпини, Францийн В.Рубрук нарын удирдсан хоёр өөр тандаачдын тэмдэглэж үлдээснээр тэр үеийн монголчуудын хоолны хэмжээ болон хооллох дэг нь: “Арван хүнд гэхэд дөнгөж хоёр хүнд мөчиг тачиг хүрэхээр хоол өгнө” /Карпини/ гэснээс үзвэл монголчууд тухайн үедээ (XIII зуун) европчуудаас 4-5 дахин бага хооллож байжээ. Монголчуудын өвлийн улирлын хоолыг: “Өвөлд арвайг няцалж нухаад устай буцалгаж, идэхээр бус шууд залгихаар болгоод өглөөд нэг, хоёр аяга уугаад өдөржин юу ч идэхгүй явснаа орой нь жаахан мах идэж шөл ууна /Карпини/, “Бидэнд зөвхөн үдэш л хоол өгнө. Өглөө бол ямар нэгэн унд юмуу чимх амуу өгнө” /Рубрук/ гэснээс үзвэл өвөлд өглөө 1-2 аяга унд ууж, оройд ганц аяга махан хоол иддэг байжээ. Дулааны улирлын хоол нь: “Урин цагт ан авлаагүй бол зөвхөн цагаан идээгээр хооллоно /П.Карпини, В.Рубрук/, ”Монголчууд зунд гүүний сүү, айраг хэрэглэх учир өөр төрлийн хоолонд санаа тавихгүй” /Рубрук/ гэснээс үзвэл дулааны 9 сард цагаан идээгээр дагнан хооллож байжээ. Ийм өчүүхэн бага хоолтой 13-р зууны Монголчуудын туулах чадвар ба тэсвэр тэвчээрийг үнэлэхдээ: “Монголчууд айхавтар тэвчээртэй бөгөөд ганц хоёр хоног юу ч идэж уугаагүй хирнээ өлсөж цангаж байгаа нь огт мэдэгдэхгүй” /Карпини/ гэжээ. 21-р зууны “соёлт” иргэний хүнсний хэрэглээ бүдүүлэг гэгдэх 13-р зууны хүнийхтэй харьцуулахад хэт балмад гэж дүгнэж болохоор байна. Ийм нэг балмад хэрэглээг хангахын тулд дэлхийн хүмүүс жил бүр 56 тэрбум мал нядалж, АНУ дангаараа цаг бүр сая гаруй, жилд 9 тэрбум шувууны амь тасалж байна. Ийм үрэлгэн, болхи сэтгэлгээ өөрийг олоход хэцүү биз ээ.
2023-03-05
Зочин:
Дэлхий нийтээрээ алт алмазнаас татгалзая.
2023-03-05