Орхон голын мөсөнд цөмөрсөн автомашиныг татаж гаргав Кардашиан дахин хүүхэдтэй болохыг хүсдэг Обама дурсамж номоо бичнэ “Технологи, хөрөнгө оруулалт Монголд-2017” үзэсгэлэн болно Гавьяат тамирчин Б.Мөнгөнтуул алтан медаль хүртжээ Итгэмжлэх жуух бичгээ барив ФОТО: Монгол нутгийн хавар “Ромео Жульетта”-г Дорнод аймагт тоглоно Шадар сайд У.Хүрэлсүх МУЗН-ийн үйл ажиллагаатай танилцав Бруклин Бекхэм: Би өөрийнхөө хүчээр алдартай болмоор байна Н.Түвшинбаяр, Д.Сумъяа нарын өмсгөлийн орлого эздэдээ очлоо Д.Мягмарсүрэн: Хүний хар нүднээс бусад нь надад бий Иргэдийн 57 хувь нь Монголыг “буруу чиглэлд” явж байна гэж дүгнэв Чойбалсан- Манжуур чиглэлийн тээврийн үйлчилгээ эхэллээ Малын хулгайчдыг барьжээ Пак Ын Хэг баривчилна Шар усны үерээс урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээ авлаа Гишүүдийн туслахууд номын дуу сонсов АН дахь тохироо Н.Номтойбаярын тушаалыг шалгуулахаар шүүхэд хандлаа
Улаанбаатар -1°
Цайны хэрэглээнийхээ хоёр хувийг дотооддоо үйлдвэрлэж байна
2017.1.6

 

ХХААХҮЯ-нд өнөөдөр /2017.01.06/ Цай үйлдвэрлэгчдийн уулзалт хэлэлцүүлэгийг зохион байгууллаа. Уулзалт хэлэлцүүлэгт ХХААХҮЯ-ны ЖДҮХБХЗГ-ын дарга М.Дондогдорж, ХҮБХЗГ-ын дарга Б.Батхүү, ХҮБХЗГ-ИЙН дарга Т.Гантогтох болон төр, шинжлэх ухааны байгууллагууд, орон нутаг, нийслэлийн  цайны үйлдвэрлэл эрхлэгч иргэн, аж ахуйн нэгжийн төлөөллүүд  оролцлоо.

 

Монгол Улсын Засгийн газрын 2016-2020 мөрийн хөтөлбөрийн “2.19-т Хүнсний бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийн өрсөлдөх чадварыг дээшлүүлж, нэмүү өртөг шингэсэн бүтээгдэхүүн экспортлох боломжийг бүрдүүлнэ.”, “2.20-д Органик болон зохицуулах үйлчилгээтэй хүнсний эрх зүйн орчинг бүрдүүлж, энэ чиглэлийн үйлдвэрлэлийг хөгжүүлэх санхүү, хөрөнгө оруулалт, татварын бодлогыг хэрэгжүүлнэ.”, “2.23-т Иргэдийн эрүүл, баталгаат хүнс хэрэглэх нөхцөлийг бүрдүүлж, хүнсний бүтээгдэхүүний бэлтгэл, боловсруулалт, хадгалалт, тээвэрлэлт, борлуулалтын тогтолцоог бий болгож, хүнсний аюулгүй байдлыг сайжруулна.” гэсэн заалтуудыг үндэслэн бүх төрлийн цай үйлдвэрлэгч дотоодын жижиг, дунд үйлдвэр эрхлэгч, шинжлэх ухааны байгууллага болон төрийн байгууллагуудын хамтын ажиллагааг боловсронгуй болгох, дотооддоо үйлдвэрлэж байгаа цай үйлдвэрлэгчдийг дэмжих, тулгарч буй асуудал, цаашид хамтарч ажиллах боломжийг хэлэлцэх  зорилгоор энэхүү уулзалтыг  зохион байгууллаа.

 

Манай улсад цай үйлдвэрлэдэг бүртгэлтэй байгаа 40 гаруй үйлдвэр байдгаас 25 үйлдвэр эрхлэгч оролцлоо. Уулзалт хэлэлцүүлгийг нээж ХХААХҮЯ-ны ЖДҮХБХЗГ-ын дарга М.Дондогдорж үг хэллээ. Тэрбээр “Монгол Улсын Засгийн газрын 2016-2020 оны үйл ажиллагааны  хөтөлбөрт Жижиг, дунд үйлдвэр эрхлэгчдийн бизнесийн орчныг сайжруулах чиглэлээр импортыг орлох экспортын чиглэлийн тэргүүлэх болон жижиг, дунд үйлдвэрлэл, хоршоо, худалдаа, үйлчилгээний салбарын татвар, эрх зүй, бизнесийн таатай орчинг бүрдүүлж, нэмүү өртөг шингэсэн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийн дотоодын нийт бүтээгдэхүүнд эзлэх хэмжээг нэмэгдүүлэх, жижиг, дунд үйлдвэр, хоршооны салбарт урт хугацаат хөрөнгө оруулалтын болон санхүү, зээлийн уян хатан бодлого хэрэгжүүлэх, олон улсын худалдааны болон хөрш орнуудын боомтын бүсэд үйлдвэрлэл, худалдаа хөгжүүлэхийг дэмжих, гадаад орны өндөр болон дэвшилтэт технологи бүхий үйлдвэрийг франчайзаар оруулж нутагшуулан, жижиг дунд үйлдвэрийн салбарт “Хөгжлийн загвар” үйлдвэр байгуулах зэрэг зорилт хэрэгжүүлэхээр тусгасан” гэдгийг онцоллоо.  Мөн  Дэлхийн улс орнуудын хүнс, хөдөө аж ахуйн салбарын хөгжлийн 2030 он хүртэлх төлөвлөлтөд органик хүнсний асуудал чухал байр суурь эзлэн, органик үйлдвэрлэлийн эрин үе эхэлж байгаа энэ цаг үед Монгол Улсын Их хурал, Засгийн газраас “Органик хүнсний тухай” хуулийг баталж, Засгийн газрын 2016-2020 оны үйл ажиллагааны хөтөлбөрт “...Органик болон зохицуулах үйлчилгээтэй хүнсний эрх зүйн орчинг бүрдүүлж, энэ чиглэлийн үйлдвэрлэлийг хөгжүүлэх санхүү, хөрөнгө оруулалт, татварын бодлогыг хэрэгжүүлнэ...” гэсэн томоохон зорилтыг тавьсан учраас Та бид хүч чармайлтаа нэгтгэн, Монгол улсын Органик салбарын хөгжлийн гарааг амжилттай эхлүүлэхийг уриалж байна”  гэсэн юм.

 

Мөн уулзалт хэлэлцүүлгийн үеэр “Органик хүнсний тухай” хуулийн товч танилцуулга, “Монгол орны цайны ургамал”, “Жижиг, дунд үйлдвэрийн бүтээгдэхүүний загвар, дизайн”, “Монгол орны ургамлын төлөв байдал өөрчлөлтийн загварууд”  зэрэг сэдвүүдээр  илтгэлүүд тавигдлаа.  Монгол Улс цайны хэрэглээний 2 хувийг дотооддоо үйлдвэрлэж байна. Өөрөөр хэлбэл,  2016 оны 11 сарын байдлаар 6,398.2 долларын 4,2 тонн цайг импортолж, 8 000 кг буюу 57 000 долларын цай экспортолсон байна.   

 

 

 

 

 

 

Цайны хэрэглээнийхээ хоёр хувийг дотооддоо үйлдвэрлэж байна
Shuud.mn
сонин хачин
2017 оны 3-р сарын 27, Даваа гараг