Бялуу, сүү, мах, гурилан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэгчдийн "но" илэрлээ
Нийслэлийн Мэргэжлийн хяналтын газраас өнөөдөр мэдээлэл хийж, хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдалд хийсэн тандалт судалгааныхаа талаар танилцууллаа. Манай улсад тарагны хөрөнгө, амт, үнэр оруулагчид цардуул, желатин, какао, хиамны бэлэн жор, исгэгч, чанаржуулагч, бялууны крем ба чимэглэл цэлцэгнүүр, 7 төрлийн нөөшлөгч, 1 төрлийн исэлдэлтийн эсрэг бодис, 30 төрлийн өтгөрүүлэгч, тогтворжуулагч, 5 төрлийн хүчиллэг тохируулагч, 8 төрлийн амт сайжруулагч, 1 төрлийн чихэрлэг амт үүсгэгч, 8 төрлийн өнгө тогтворжуулагч зэрэг нийт 97 нэр төрлийн хүнсний нэмэлтийг ашигладаг байна. Гэвч энэ бүхний 80 гаруй хувь нь “Хүнсний нэмэлтийн ерөнхий стандарт”-д огт тусгагдаагүй бүтээгдэхүүн байдаг гэнэ.
ө
Мэргэжлийн хяналтын байгууллага тандалт судалгаандаа хүнсний 54 үйлдвэрийн 274 нэр төрлийн бүтээгдэхүүнд хэрэглэж буй 30 нэр төрлийн хүнсний нэмэлт, нийтийн хоолны 65 салбарт ашиглаж буй амтлагчууд, найрлагандаа хүнсний нэмэлт бодис агуулсан түүхий эд импортлон худалдаалж буй хоёр аж ахуйн нэгжийн 43 нэр төрлийн бүтээгдэхүүнийг хамруулсан байна.
б
Энэ судалгаагаар ОХУ, АНУ-д хүнсний үйлдвэрлэлд хэрэглэхийг хориглосон нэмэлт бүтээгдэхүүнийг манай үйлдвэрүүд ашиглаж байсан нь тогтоогджээ. Тэр дундаа бялуу, сүү, мах, гурилан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлд хүний биед сөрөг нөлөөтэй E123, 127, 952 гэсэн будагч бодисуудыг ашиглаж байжээ. Энэхүү бодисууд нь амт үнэр оруулах зориулалттай бөгөөд хүний элэгний үйл ажиллагаанд нөлөөлж, ургийн гаж хөгжил үүсгэх, амьсгалын замын эрхтэнийг цочроож багтраа өвчин үүсгэх нөхцөлийг бүрдүүлэн, хавдар үүсгэх магадлалтай юм байна. Одоогоор үйлдвэрлэгчдийн нэрийг зарлахгүй аж. Харин хүний биед сөрөг нөлөөтэй хүнсний нэмэлтийг хэрэглэж буй компаниудад шаардлага хүргүүлжээ.
ө
В.Бат
СЭТГЭГДЭЛ БИЧИХ