COVID-19: Хоолны зөвлөмж
2021-01-06

 

Коронавируст халдвар (COVID-19)-ын үед дараах хоол хүнсийг байнга хэрэглэх нь дархлаа дэмжиж халдварлах эрсдэлийг бууруулна.

 

Шингэний хэрэглээ:

 

• Өдөрт 8-10 аяга халуун бүлээн ус, нимбэг, зөгийн балтай ус, цай уух

• Чихрийн агууламж ихтэй шингэн зүйлээс татгалзах

 

Өөх, тосны хэрэглээ:

 

• Олив, наранцэцэг, эрдэнэ шишийн тос түлхүү хэрэглэх

• Транс тос хэрэглэхгүй байх

 

Мах, махан бүтээгдэхүүн:

 

• Халуун шөлтэй хоол идэх

• Адуу, хонь, сонгино, сармис, хөмүүл түлхүү хэрэглэх

• Давс ихтэй даршилсан бүтээгдэхүүнээс татгалзах

• Шарсан хуурсан, хүйтэн болон түргэн хоол, пицца, чипс, хагас боловсруулсан бүтээгдэхүүнээс татгалзах

 

Жимс, хүнсний ногоо:

 

• Нимбэг, чацаргана, аньс, жүрж, нэрс, улаан лооль, зэрэг витамин B, С, E агуулсан жимс, жимсгэнэ хэрэглэж хүчил, шүлтийг тэнцвэржүүлж дархлаагаа дэмжих

 

Гурил, гурилан бүтээгдэхүүн:

 

• Бүхэл үрийн гурил, гурилан бүтээгдэхүүн хэрэглэх

• Шар будаа, гурвалжин будаа хэрэглэх

• Цагаан гурилан бүтээгдэхүүн, ялангуяа жигнэмэг, бялуу, шоколаднаас татгалзах

 

Сүүн, сүүн бүтээгдэхүүн:

 

• Халуун сүү, сүүн бүтээгдэхүүн, аарц уух

• Ааруул, ээзгий, бяслаг түлхүү хэрэглэх

 

Эх сурвалж: ЭМЯ

Shuud.mn
Сонин хачин